Ice Cream Club och Mylist – två svenska alternativ till Letterboxd

Emil Kaiser, vd för Ice Cream Club, och gänget bakom Mylist, med Philip Rumenius längst till höger. Foto: Ice Cream Club/Mylist.

I reportaget ”När alla blir filmkritiker” undersöker Anders Annikas hur filmsajten Letterboxd speglar – och kanske påverkar – nya generationers syn på film och filmkritik. I det här utdraget berättar Emil Kaiser och Philip Rumenius om två nya, svenska alternativ till Letterboxd. Läs hela artikeln i Filmrutan nummer 2/2025.

Ice Cream Club är en app där använ­dare ger varandra tips om filmer och tv-­serier. Appen lanserades våren 2023 och omfattade ursprungligen även böcker, poddar och spel, men fokus har kommit att bli film och tv. Som i de flesta sociala medier skapar man en profil, skriver inlägg och följer andra profiler. Alla inlägg kräver en länk till en titel som har en egen ”sida” i appen, där man även kan få information om filmen, se var den går att strömma och läsa vad andra tycker om den.

Varför startade ni appen?

– När ”lägerelds­-tv:n” försvann, att man tittade på tablålagd tv och film, försvann också tillfällen att prata med varandra om det man faktiskt hade sett, säger vd:n Emil Kaiser. Vi ville försöka hitta ett ställe där man kunde dela tips och tankar med sina vänner.

Kan man lita på sina vänners smak?

– Man känner sina vänner. Jag vet till exempel vilka av mina kompisar som är hysteriska MÖP:ar (militärt överintresse­rade personer, red. anm.) och som därför tycker att alla krigsfilmer är bra. Men jag vet också vilka som har ungefär samma smak som jag.

Men man kan ju lära känna en kritikers smak också?

– Javisst. Eller en influencers. De bygger upp en relation genom all sin output och man identifierar sig med dem. Det finns några olika beståndsdelar man vill åt: Man vill veta vad ens vänner tycker, man vill se trailers, man vill se något aggregerat betyg på till exempel IMDb och så vill man läsa expertutlåtanden från kritiker. Kan man hitta ett sätt att balansera det där tror jag att man får en ganska bra bild av vad en film är.

Vad skiljer er från Letterboxd och andra liknande sajter?

– Letterboxd har förändrats under de här två åren vi har hållit på. Förut var det mer en loggsida där folk skrev in vad de hade sett, på ett ganska filmnördigt sätt. Men nu har den fått ett mycket bredare genomslag. En tjänst behöver bli social för att växa. Det var viktigt för oss också, det finns ganska många ”registertjänster”, vi ville inte bygga en sådan. Ice Cream Club är inte bara en app för filmnördar, det är lika mycket en tjänst för småbarnsföräldrar som gillar film men inte hinner träffas.

Mylist presenterades med ett Instagram­inlägg i april i år, där regissörerna Ruben Östlund och Felix Herngren, manusför­fattaren Johan Kindblom, pr­-konsulten Lili Assefa Wolf och entreprenören Philip Rumenius utlovade ett initiativ ”där människor, inte algoritmer, ger dig sina film-­ och serierekommendationer”. Planen är att en första version ska lanseras i Sverige i höst, med film och tv i fokus, för att senare även expandera med böcker och ”andra kategorier”.

Varför startar ni Mylist?

– Utgångspunkten för Mylist är att det i dag produceras och konsumeras enorma mängder film och tv-dramatik, säger Philip Rumenius. Floden av innehåll gör att själva väljandet av vilka filmer eller serier man ska se upptar mer tid i människors vardag än någonsin. Filmrekommendationer är i dag också det näst vanligaste samtalsämnet då människor träffas. Men någon intressant trovärdig vägledning finns inte. I stället attackeras vi av algoritm­- och AI-­rekom­mendationer – vilket oftast innebär det man precis har sett, fast sämre. Mylist bygger på att människor berättar för andra människor vad som är bra. Men i stället för kompisre­kommendationer består Mylist av intres­santa/roliga/kända personers listor över sina favoritfilmer och ­-tv-­serier. Vem vill inte veta vilka krimserier Leif GW Persson tycker är bäst just nu? Eller vilka komedier Henrik Schyffert tycker är roligast i världen? 

Hur fungerar det i praktiken?

– Tjänsten fungerar i korthet så att när användaren klickar på en titel på en lista kopplas man direkt till den tjänst eller platt­form där den valda filmen/serien finns. Eller så kan den sparas ned på användarens egen lista på sajten – en lista som sedan även kan delas med andra. 

Det är en salig blandning personer som ligger bakom detta. Gillar Ruben Östlund och Felix Herngren samma filmer?

– Vi tycker ganska olika – och det är precis poängen. Mylist bygger på att smak får spreta, så att du som användare kan följa dem som gillar just det du gillar, eller som utmanar dig med helt andra perspektiv. Ruben och Felix har olika uttryck, men båda har ett starkt engagemang för berättande – och det gör deras listor intressanta, just för att de inte tycker lika.

Har den klassiska filmkritiken spelat ut sin roll?

– Inte helt, men landskapet har föränd­rats. Klassisk kritik har tappat sin tidigare maktposition, men har fortfarande ett värde – som en av flera röster. Mylist vill ge plats åt både proffs/offentliga personer och vanliga användare, så att du som publik kan hitta tips du litar på – oavsett var de kommer ifrån. Kritiken får gärna leva vidare – men som en del av en större, mer öppen dialog.

Anders Annikas är journalist, förlagsredaktör och medarbetare i Filmrutan.

Nästa
Nästa

Miguel Gomes: ”All film måste föra en dialog mellan Kansas och Oz”